Takke nei til usunn mat

urban-essentials-takke-nei-sjokolade

Det burde ikke være noe problem å takke nei til usunn mat, men det er det. Mange blir rett og slett fornærmet når andre takker nei til usunn mat. Jeg forstår ikke hvorfor, men jeg har noen teorier om uvitenhet, misunnelse og irritasjon over at man selv ikke klarer å ta de riktige valgene. Det finnes til og med egne artikler på nettet om hvordan du skal takke nei til kake og dessert i selskaper. Det er jo bare komisk, men likevel realiteten for mange der ute. 

Du har garantert hørt det

Du må jo leve litt da. Det må jo være lov å kose seg litt. Hva skader det med en liten bit? Du trenger jo ikke være helt hysterisk heller. Du lever bare en gang. Hvor fanatisk skal man være? 

Frasene er mange og ubehagelige for dem som får dem slengt etter seg. Desto vanskeligere blir det å holde seg til et nei, fordi man ikke orker å ta diskusjonen. Men hvorfor må man diskutere? Kan man ikke bare la det ligge og respektere andres valg? 

urban-essentials-gluten-allergi

Lyver på seg allergier

Jeg vet om flere som velger å lyve på seg allergier og intoleranser for å slippe unna alle kommentarer og diskusjoner når de takker nei til dessert, is, sjokolade, kake eller andre matvarer de ikke ønsker å spise. For dem er det mye lettere å si at man ikke tåler laktose når man blir tilbudt en is eller å dra på med litt glutenallergi når man vil slippe unna en hvetebolle, enn å faktisk si høyt at man ikke vil ha. Det er ganske trist, men samtidig forståelig at man ikke orker å ta diskusjonen for n'te gang. 

Tar det personlig

Det virker rett og slett som om folk tar det personlig dersom noen takker nei til usunn mat. Som om det går utover dem på noe vis, at de blir stilt i et dårligere lys fordi de selv velger annerledes.

Folk må strengt tatt få spise hva de vil, men når noen har tatt et valg om å fylle kroppen sin med gode råvarer og bra mat som gjør kroppen frisk, sprek, energisk og sunn, da må de få lov til å ta det valget. Og det må de få ta hver eneste dag om de ønsker det.   

Ulike grunner til å spise sunt

Det kan være mange grunner til å at folk velger bort usunn mat eller godteri. Kanskje de har jobbet beinhardt i ukesvis for å holde seg unna søtsaker fordi de forsøker å legge om livsstilen sin, kvitte seg med plager eller gå ned i vekt? Og de vet at den ene sjokoladebiten kan gjøre at de sprekker og alt er forgjeves? Eller kanskje de føler store kroppslige ubehag etter å ha spist sukker, hvete eller fritert mat? Kanskje er de bare opptatt av å gi kroppen bra mat eller noe så enkelt som at de ikke har lyst på kake akkurat i dag? Uansett hva grunnen er må hver enkelt person få lov til å velge selv, uten å måtte forsvare seg, føle seg dum eller få pepper fra de rundt dem. 

urban-essentials-oslo-sunn-mat

Nei til sunn mat? 

Har du noen ganger hørt lignende fraser andre veien? Noen takker nei til en gulrot og så fyrer det løs fra sidemannen "Hva?! Skal du ikke ha gulrot? Hvorfor ikke det? Du trenger jo ikke være helt hysterisk heller da!".

Det høres helt absurd ut når man snur på situasjonen, men faktum er at ingen bryr seg hvis du takker nei til sunn mat, fordi det ikke er et like følsomt tema. 

Gjør det som er best for deg!

Er du en av dem som kjenner på dette? Som "faker" en allergi eller velger å spise ting du ikke har lyst på fordi du ikke orker alle kommentarene? Stopp meg det og vær ærlig. Det er din kropp, din psyke, ditt liv og din helse. Du bestemmer og ingen andre.

Norge ligger i verdenstoppen hva gjelder livsstilssykdommer og hverdagsplager. Betydningen av en livsstilssykdom ligger i ordet, men jeg gjentar det likevel - det er en sykdom som kommer av at man lever en dårlig livsstil. Når noen velger bort de matvarene og søtsakene som kan gi dem livsstilssykdommer må vi respektere det, ikke hetse det. Det vil komme hele samfunnet tilgode. 

Jeg møtte mange av disse frasene selv for mange år siden, men nå slipper jeg unna fordi omtrent alle vet hvem jeg er og hva jeg står for. Før dette sa jeg følgende: "Jeg spiser bra i dag fordi jeg vil leve et langt og godt liv uten vondter, medisiner og sykdommer. Derfor sier jeg nei takk". Det var noe de aller fleste godtok og respekterte, i tillegg slapp jeg å ta en videre diskusjon fordi det egentlig ikke er noe å diskutere. 

Kultur

La dem som ønsker å ta gode valg få lov til å gjøre det. Slutt å blande deg, snakke nedlatende eller prøv å overtale noen til å gjøre dårligere valg. Du gjør vel ikke det i andre situasjoner? Vi trenger en kultur hvor sunne og gode valg respekteres, ikke det motsatte. For din, min og alles helse, både fysisk og psykisk.