Yoga, noe for deg?

urban-essentials-oslo-nervesystem-parasympatisk-roe-ned

"Du er så flink som gjør yoga du, det burde jeg også gjort", er kanskje den setningen jeg hører mest fra folk rundt meg når yoga blir et tema. På andreplass kommer "jeg er alt for stiv for å gjøre yoga". Men det blir jo det samme som å si at du er alt for svak for å trene styrke, og det ville du aldri sagt? 

Jeg syns veldig mange har fordommer og misoppfattelser av hva yoga er, og det syns jeg er utrolig synd. Yoga er et fantastisk verktøy i hverdagen og du trenger virkelig ikke å være myk eller kunne stå på hodet for å gjøre yoga. Yoga er for ALLE. Voksne, barn, menn, kvinner, gravide og alle andre. 

Når vi gjør yoga veksler vi mellom rolige posisjoner og avspennning, og mer fysiske posisjoner. Dette er utrolig sunt for nervesystemet vårt, da vi kan dele det autonome nervesystemet (det vi ikke kan styre med viljen) opp i det Parasympatiske (hvile & fordøyelse) og det Sympatiske (sloss & flykte) nervesystemet. Vi som lever i det moderne samfunnet med stress, press og løpe fra hit til dit hele dagen får ofte en ubalanse mellom disse to nervesystemene. Vi er for aktive i det Sympatiske nervesystemet og sliter med å "skru av" kroppen etter en lang og stressende dag. Da ender vi ofte opp med en stresset kropp som har nervesystemet i høyspenn, for mye adrenalin og kortisol (stresshormon) produksjon og dette går utover humøret, søvnen vår og mye annet.

løve-antilope-nervesystemet

Hvis vi sammenligner oss mennesker med dyr og tar den klassiske "løven og antilopen" historien er dette litt letter å forklare. Når en antilope gresser på savannen og plutselig blir angrepet av en løve, vil et Sympatiske nervesystemet -sloss & flykte- skrus på umiddelbart og den vil løpe for livet for å unngå løven. Men hvis den kommer seg unna vil den raskt glemme løven, gresse videre og få et aktivt Parasympatisk nervesystem igjen.  Den vil ikke gå rundt på savannen og tenke på løven, bekymre seg for hva som kan skje, hva som skjedde osv.

Denne egenskapen har ikke vi mennesker på samme måte. Vi dveler og tenker, bekymrer oss og stresser. Noen som kjenner seg igjen? Men når vi gjør yoga lærer vi kroppen vår å veksle mellom disse to nervesystemene og kan ta med oss denne erfaringen inn i hverdagen. På denne måten kan vi lettere skru av etter en stressende dag eller takle stressende situasjoner i hverdagen. Hvor digg er ikke det? Kanskje du nå tenker at yoga er noe du trenger og at det handler om mer enn å stå på hodet og være myk? Jeg håper det. Den mordene verden trenger nemlig mer yogis og yoginis!