Surdeigsbrød i gryte

surdeigsbrød-i-gryte-urban-essentials-oslo

Har du forsøk deg på surdeigsbrød enda? Jeg utsatte det i over et halvt år fordi jeg hadde et (feilaktig) inntrykk av at surdeig var skikkelig tungvint. Så feil kan man ta, og nå angrer jeg på at jeg ikke startet før. Jeg har prøvd å lage både i brødform og i gryte, og liker sistnevnte best.

For å lage surdeig trenger du surdeigsstarter. Denne kan du lage selv eller få av noen snille sjeler. Jeg var så heldig å få min starter av en dame på Sagene i Oslo, via denne Facebook gruppen. 

Her er oppskrift på saftig og luftig surdeigsbrød i gryte. Den kan dobles med litt lenger steketid hvis du har en stor gryte:

  • 4 ss boblende surdeigsstarter (ferdig matet surdeigsstarter)

  • 4 dl kaldt vann

  • 300g økologisk hvetemel

  • 200g økologisk grovmalt spelt

  • 1 ts salt

surdeigsbrød-urban-essentials-oslo.jpg

Jeg bruker alltid mel fra Holli Mølle, steinmalt økologisk mel produsert rett utenfor Oslo.

Bland surdeigsstarteren i kaldt vann, tilsett 150g hvetemel og la det stå 20 min (dette gjør brødet mer porøst). Tilsett resten av melet og elt den godt noen minutter. Tilsett saltet helt til slutt.

Hev deigen i 12-24 timer (avhengig av romtemperaturen hos deg), til ca. dobbel størrelse. Sett gryten i en ovn på 250 grader og varm den opp før du heller i deigen. Stek med lokk i 30 min før du skrur ned til 225 grader og stek 10 min til. Det kan være smart å lage noen snitt i deigen midt i steketiden slik at ikke brødet sprekker opp. Avkjøl brødet helt før du skjærer i det. 

Gratulerer med rykene ferskt og magevennlig surdeigsbrød. Det er lettere å fordøye enn vanlig kjøpebrød og tilfører tarmen din melkesyrebakterier. Vinn-vinn!