Hvorfor er jeg så opptatt av tarmen?

Giulia Enders, tysk medisiner, forsker og forfatter av Sjarmen Med Tarmen. 

Giulia Enders, tysk medisiner, forsker og forfatter av Sjarmen Med Tarmen. 

Det er snart tre år siden jeg for alvor begynte å forstå hvilken enorm betydning tarmen min har for helsen min. Det hele startet med boken Sjarmen Med Tarmen våren 2015. Jeg slukte boken på et par dager og var på boklansering med den sjamrerende forfatteren Giulia Enders. Etter årevis med hverdagslige, men plagsomme mage- og tarmplager, ga boken meg a-ha opplevelse på a-ha opplevelse. Endelig begynte jeg å forstå årsaken til plagene og hvorfor balanse i tarmen er så himla viktig!

Mitt første steg mot en mer balansert tarm var å ta fibertilskudd, eller prebiotika (mat til de gode bakteriene) hver dag. Dette snudde ting regelrett på hodet for meg med tanke på fordøyelse, vekt og oppblåsthet. For ett år siden satte jeg i sving med fermentert mat og drikke (probiotika), utover min daglige Kefir frokost, for å tilføre gode bakterier til tarmen. Da ballet det på seg med enda flere positive fordeler og siden starten i 2015 er dette de viktigste fordelene jeg har fått ved å balansere min tarm:  

Tarmen er et av de største organene i kroppen, på størrelse med en tennisbane i overflate. Likevel er den svært undervurdert. Her ser du magesekken øverst til høyre, tynntarmen i en endeløs kveil i midten og de tre delene av tykktarmen til slutt. Har du tenkt på at når du sier du har vondt i magen, da har du egentlig vondt i tarmene? 

Tarmen er et av de største organene i kroppen, på størrelse med en tennisbane i overflate. Likevel er den svært undervurdert. Her ser du magesekken øverst til høyre, tynntarmen i en endeløs kveil i midten og de tre delene av tykktarmen til slutt. Har du tenkt på at når du sier du har vondt i magen, da har du egentlig vondt i tarmene? 

  • et mer stabilt blodsukker
  • mindre cravings 
  • svært stabil og selvregulerende vekt 
  • bedre sult og metthetsfølelse  
  • en mye bedre fordøyelse
  • mindre oppblåsthet 
  • mer energi  

Jeg føler rett og slett at jeg har fått kontroll over kroppen min på en helt ny måte. Kroppen, sulten og magen styrer ikke meg, jeg styrer den. Kunnskap er makt, også når det gjelder helse og kosthold. For meg er det en fantastisk god og motiverende følelse, som jeg gjerne vil at du også skal få oppleve. Det er nemlig ikke meningen at vi skal løpe rundt og snoke i skuffer etter søtsaker, eller ikke kunne gå på butikken uten å kjøpe oss en sjokolade. Vi skal heller ikke ha vondt i magen flere ganger i uken eller slite med å gå på do. Ei heller slite med vekt, humør eller ustabilt blodsukker. Kjenner du deg igjen?

 

Det positive er at når tarmen kommer i balanse, da følger ofte hele kroppen etter. Så kom i gang med å bygge en sterk og balansert tarm, du kommer ikke til angre! Det kommer mange flere innlegg om tarmhelse fremover, men i mellomtiden kan du lese litt mer her.

Hvis du vil lære mer om tarmen og hvordan du kan lage fermentert drikke, kan du melde deg på tarm og kombucha krasjkurs med meg om et par uker. Hvis du har lyst til å komme i gang med disse tiltakene men ikke finner motivasjonen til å gjøre det alene, kan du ta kontakt med meg for veiledning. 

Lykke til!