Positivt eller negativt selvsnakk?

Urban-essentials-oslo-iselin-larsen-selvutvikling

Hvis du hadde snakket til vennene dine, slik du snakker til deg selv - da hadde du sannsynligvis vært uten venner. Dette har jeg sagt til mange av venninnene mine opp gjennom årene. Vi er eksperter på å snakke dritt til oss selv, snakke oss selv ned, fortelle oss selv hva vi ikke kan og ikke klarer. Kjenner du deg igjen? Hadde noen utenfra hørt hvordan mange av oss snakker til oss selv så hadde vi blitt tatt for mobbing rett og slett, men kan vi snu dette mønsteret og gjøre noe med det? 

Motiver deg selv 

Mitt første møte med positivt selvsnakk som et verktøy for personlig utvikling var sommeren 2010. Jeg fikk sommerjobb som stand selger (hjelp!) og team lederen min var en rimelig artig skrue. Han stod opp hver morgen, så seg i speilet og skrek til seg selv. "Fy faen så bra du er! Du er bare helt sjukt råååå!" osv... Jeg ler litt når jeg skriver dette, for det var ganske ekstremt, men det fungerte for han. Min versjon av dette var en smule mildere, men jeg var veldig avhengig av å motivere meg selv når jeg stod utenfor butikker over hele Norge med standen min 12 timer om dagen og pratet til sure folk, haha. Det jeg gjorde den gangen, var at jeg skrev ned 10 positive ting om meg selv som jeg leste inni meg fem til ti ganger når jeg følte meg demotivert, og det var gjerne flere ganger om dagen. 

Er dette deg? Hva om du kan bytte ut alle de negative ordene med positive ord? 

Er dette deg? Hva om du kan bytte ut alle de negative ordene med positive ord? 

Det kunne være helt enkle ting som "Jeg er flink", "Jeg er rå på salg", "Alle vil prate med meg" osv. I starten følte jeg meg utrolig teit og rødmet nesten når jeg skrev og leste disse tingene om meg selv. Det var en klein og rar følelse som jeg ikke var vandt med. Men det fungerte. Jeg fikk et løft hver gang jeg leste de fine ordene og det gjorde noe med hodet, humøret og motivasjonen min. Hvorfor det fungerer skjønte jeg ikke før mange år etterpå, når jeg lærte om nevroner og synapser i hjernen.

Nevroner som fyrer og kobler seg sammen

Det er nemlig slik at det vi tenker på og fokuserer på, det gror i hjernen vår. Enten det er positive eller negative tanker. En ulykke kommer sjeldent alene sier de, og det er kanskje sant. Men da er vi også gjerne allerede på en negativ spiral, også i tankesettet vårt. Svært forenklet forklart; nervecellene våre eller nevronene våre kobler seg nemlig sammen, og fyrer på en tanke eller ide. Jo flere negative fyringer, jo sterkere blir troen og tanken på dette. Jo flere positive fyringer, jo sterkere blir de positive tankene. Hvilke tanker ønsker du at skal få mest plass i din hjerne? 

Ingenting er konstant 

Det som er kult her, er at dette er ikke konstant. Det kan trenes, og du kan selv være med å påvirke hvilke tanker om skal få gro i din hjerne. Nå sitter jeg ikke lenger med lister med ti positive ting om meg selv, men jeg har lært meg å gjenta de positive tankene mine om og om igjen. De negative derimot prøver jeg å gi minst mulig plass og oppmerksomhet. Det er ikke alltid like lett, men første steg er å bli bevisst på tankemønsteret sitt. 

Jeg vet at dette er et superkleint sitat, men hvis vi tenker over hva det faktisk betyr så oppsummerer det egentlig dette innlegget veldig bra. 

Jeg vet at dette er et superkleint sitat, men hvis vi tenker over hva det faktisk betyr så oppsummerer det egentlig dette innlegget veldig bra. 

Du kan lure hjernen din  

Så snakk fint til deg selv. Øv deg. Skriv en fin ting til deg selv på en post-it lapp og heng den på speilet. Lag en alarm på telefonen din og si tre fine ting til seg selv når den ringer. Bare gjør det, du blir vandt til det. Eller bare si fine ting innimellom dersom du husker det. Hvis du gjør dette over tid vil du "lure" hjernen din til å tenke på denne måten oftere og til slutt vil det gå av seg selv. 

Og ikke minst, stopp deg selv når du snakker dritt til deg selv. Det er kun deg som taper på det og det er faktisk bare tullete. Vær heller snill mot seg selv, det fortjener du <3