Vann med kullsyre & naturlig smak

Vi kjøpte oss nylig Sodastreamer fordi jeg leste en artikkel som sa at hver gang vi drikker vann fra plastflaske får vi i oss masse små plastpartikler i forman av mikroplast. Dette er jeg ikke spesielt interessert i å ha i kroppen min og ettersom vi drikker mye kullsyrevann var valget enkelt. Det tok ikke mange dager før maskinen stod på kjøkkenbenken.

Da vi var innom butikken for å kjøpe maskinen så jeg at de også solgte ulike typer smakstilsetninger med for eksempel appelsin, lime, sitron, jordbær. Ja til og med Colasmak kunne vi få, eller energidrikk med koffein. Jeg har i mange år snudd alle matvarer jeg kjøper for å lese innholdsfortegnelsen, da jeg vet at flotte ord som naturlig, ren, eco, sukkerfri, uten tilsatt.., zero, 100% osv. ofte er misvisende og langt fra sannheten. 

Disse flaskene smykket seg med flere av disse flotte ordene men da jeg leste nærmere på innholdet ble jeg verken overrasket eller imponert. 

urban-essentials-oslo-soda-streamer
SDM_W-F_Pink-Grapefruit_NEW030617.jpg

Tilsetningsstoffer

Flere av smakstilsetningene var nemlig full av sukker og andre ingredienser som jeg ikke vil klassifisere som naturlig. Sukker og fruktose, naturlig eller ei vil uansett gi blodsukkeret ditt en tur i berg- og dalbanen og vil derfor ikke være det samme som å drikke vanlig vann. 

Produsenten gir uttrykk for at dette er et helt naturlig valg, men når man ser på ingredienslisten er det tydelig at det ikke stemmer. Juice fra konsentrat, fruktose, sukker, karamell og et par andre ting. Potassium Sorbat feks. er E202 Kalsiumsorbat som fremstilles syntetisk. Ester Gum, eller Glyserolestere av kolofonium E445, fremstilles syntetisk av dyrefett, feks. gris. 

Kilde: Den Hemmelige Kokken

Det er opp til hver enkelt å vurdere om sukker og tilsetningstoffer er noe man ønsker å unngå eller ikke. Poenger mitt er at det er verken naturlig eller sukkerfritt dersom det inneholder disse ingrediensene og at det finnes mye bedre alternativer. 

Eteriske oljer

Jeg bruker derfor eteriske oljer for å smaks tilsette vannet med smaker som appelsin, sitron, sitrongress, grapefruit, lime, mandarin og peppermynte. Eteriske oljer skader ikke emaljen på samme måte som juice fra sitrusoljer eller annen juice og er derfor mer skånsomt for tannemaljen. I tillegg tilfører oljene oss både antioksidanter og energi. 

Dette er derfor et mye bedre (og billigere) alternativ til de tradisjonelle smakstilsetningene. Pass bare på at oljen du kjøper er 100% ren, fordi mange leverandører dessverre jukser med innholdet for å få billigere produksjon og mer i fortjeneste. 

Bedre for miljøet

Sammenlignet med å kjøpe litervis med kullsyrevann er Sodastreamer mye mer miljøvennlig. Tenk på den belastningen miljøet får ved å produsere (og resirkulere) alle flaskene, innholdet i flaskene, vekten og plassen når de fraktes fra produsent, til butikk og til slutt hjem til deg. Jeg blir nesten flau av meg selv som har holdt på sånn i alle år, men nå er det stopp! Penger sparer vi også, fordi det eneste vi trenger å gjøre nå er å fylle vann fra springen og bytte ut kullsyretanken med jevne mellomrom. Og som om ikke det var nok slipper vi å dra med oss de tungene flaskene hjem fra butikken!