Oppskrift på Kombucha, fermentert te!

kombucha-startkit-urban-essentials

Kombucha er mye enklere enn du tror. Det tar en ukes tid, men da skal den bare stå i et skap og godgjøre seg. Prosessen for å lage Kombuchaen går veldig raskt, og når du har gjort det et par ganger går det på autopilot, så det finnes ingen unnskyldinger for å ikke komme i gang.

Det første du må gjøre er å gå til innkjøp av økologisk rørsukker, økologisk sort og grønn te + glassflasker/Norgesglass til oppbevaring. SCOBY'en trenger et rent miljø for å vokse og trives, så disse tingene er viktig. 

SCOBY

I tillegg trenger du en SCOBY. Denne kan du lage selv eller få av noen. Jeg fikk min SCOBY av en snill dame i Oslo, via denne Facebook siden. Meld deg inn og få deg en du også!

 

 

Oppskrift kombucha: 

1. Kok opp 7 dl vann. 

2. Rør ut 5 toppede ss økologisk rørsukker. Tilsett en pose sort og en pose grønn økologisk te. La det trekke i 15 minutter. 

3. Ta ut teposene og tilsett 8 dl kaldt vann (da slipper du å vente til vannet avkjøler seg før du tilsetter SCOBY'en). 

4. Hell teen over på et stort Norgesglass eller en vase, sammen med ca. 1/10 Kombucha fra forrige sats. Jeg bruker en stor blomstervase da jeg alltid lager 3 liter i slengen. 

5. Legg SCOBYen forsiktig oppi teen med rene fingre. Noen SCOBYer legger seg på toppen, andre i bunnen og noen på skrå midt i teen. Ingenting er rett eller galt, så la den få ligge i fred. 

6. Dekk til med et kjøkkenhåndkle med strikk over for å holde støv og innsekter ute. Sett glasset mørkt, gjerne inne i et kjøkkenskap. 

7. La den stå i 7-10 dager for å godgjøre seg, tiden avhenger av temperaturen i hjemmet ditt. Nå vil SCOBYen spise opp sukkeret og produsere melkesyrebakterier. Hvis den trives godt vil det danne seg en SCOBY baby underveis og denne kan du bruke til å lage dobbel runde neste gang eller gi den bort. 

8. Når Kombuchaen er ferdig brygget, ta ut SCOBYen med rene fingre og sil teen gjennom et dørslag eller lignende. Teen er veldig god naturell, så du kan allerede nå helle den over i glassflaske og sette den i kjøleskapet. 

SCOBYen bruker du enten til å lage ny runde Kombucha med en gang, eller plasserer en på "hotell". Mitt SCOBY hotell er også en vase, men bruk gjerne et Norgesglass. Her står SCOBYene mine i litt te og sukkervann, og da kan de stå lenge. Bare gi dem påfyll av te og sukkervann hver tredje uke. 

Andregangsfermentering: 

Mange liker å smaks tilsette Kombuchaen eller lage kullsyre i den. Her kommer oppskrift på det: 

1 . Hell Kombuchaen over i glassflaske som ovenfor. 

2. Tilsett den smaken du ønsker. F.eks. en liten håndfull bringebær, noen skiver ingefær eller andre ting. 

3. Sett den i kjøleskapet dersom du kun ønsker smak eller la den stå 2-3 dager på kjøkkenbenken dersom du også ønsker kullsyre. 

En fest for tarmen 

Denne drikken er en fest for tarmene dine, som vil få nødvendig påfyll av gode, sunne bakterier når du drikker Kombucha jevnlig. Har du aldri drukket det før kan du starte litt rolig, men etterhvert kan du drikke så mye du ønsker. 

Masse lykke til!