Ovnsbakt lammecarré i gurkemeiesmør!

I går kveld laget vi vår første Bulletproof middag (fikk bøkene i posten denne uken). Vi modifiserte den litt, men holdt oss for det meste til oppskriften. Noe helt annet enn vi har laget før, men overraskende enkelt og utrolig godt.  

Betennelsesdempende gurkemeie

Jeg ville aldri funnet på å smøre inn lam med gurkemeie uten denne oppskriften, men gurkemeie er et fantastisk krydder som gir mye farge og smak. Det er også svært anti-inflammatorisk, så det er definitivt et krydder i alle har nytte av å spise oftere. 

kryddersmør-gurkemeie-urban-essentials.jpg

Lam er ikke noe vi pleier å lage annet enn til påske, men etter jeg så denne episoden av Forbrukerinspektørene, bestemte jeg meg for at vi skal spise mer lam! Disse herlige dyrene går som regel ute og gresser, i motsetning til dyr man har stående i fjøset. Dette gir naturlig og næringsrikt kjøtt, og det er alltid positivt. I tillegg trenger vi flere sauer som kan beite i Norge, fordi Norge faktisk gror igjen (tro det eller ei), noe som igjen truer flere dyrearter. Så ta et lam for laget du også, og lag middager med lam året rundt. 

Ingredienser: 

- Lammecarré
- 2-3 ss ekte smør (helst økologisk)
- 2 ss av hver - friske urter som timian, oregano og rosmarin
- 1-2 ss Gurkemeiekrydder (helst økologisk)
- Blomkål
- Selleri (helst økologisk, da denne grønnsaken ligger på toppen hva gjelder sprøytemidler)
- Fennikel
- Hvitvinseddik
- Olivenolje

Fremgangsmåte: 

- Sett ovnen på 175 grader
- Bruk en morter og bland smør med urtene og gurkemeien til kryddersmør
- Skjær noen snitt i fett siden av lammet og smør lammet inn i kryddersmøret
- Grovhakk grønnsakene og legg dem i en ildfast form
- Legg lammet over grønnsakene
- Sett en termostat i lammet før du setter formen i ovnen. 
- Når kjernetemperaturen er 65-70 grader (avhengig av hvordan du liker lammet) er den ferdig. 
- Ta formen ut av ovnen og ha litt hvitvinseddik og olivenolje over grønnsakene. Det ligger masse godt kryddersmør saft i bunnen av formen, så her er det digg å blande det sammen med grønnsakene før servering. 

sunn-middag-ovnsbakt-urban-essentials
lammecarre-kryddersmør-urban-essentials.jpg
middag-lam-lammecarre-urban-essentials.jpg

Ta et lam for laget og lag din neste middag med lam. Vi trenger lam på beite i Norge, de er gressfôret og får kose deg i norsk natur.