Du må bare trene mer og spise mindre

Eller må du det? Jeg vet jeg begir meg ut på et meget omdiskutert tema nå, men jeg klarer ikke la være. 

Jo mer jeg lærer om kroppen og hvordan den fungerer på innsiden, jo mer forferdet blir jeg over denne påstanden som har stått stødig i alt for lang tid. For det er virkelig ikke sånn, at du bare må trene litt mer og spise litt mindre. Spesielt ikke hvis du er overvektig eller lider av fedme.  

Overvekt og fedme i Norge 

Statistikken i Norge ser virkelig ikke bra ut, i følge Folkehelseinstituttet:

- ca. 15-20% av barn er overvektige eller har fedme. 
- ca. 25% av ungdommer er overvektige eller har fedme. Denne prosenten er økende. 
- ca. 25% av menn og 20% av kvinner i 40-50 årene har fedme. I tillegg kommer antallet med overvekt.  

Overvekt betyr kroppsmasseindeks (KMI) mellom 25 og 30 kg/m2. Fedme betyr KMI på 30 kg/m2 eller over. Det er først og fremst fedme som er forbundet med økt helserisiko.

overvekt-norge-fedme-urban-essentials.jpg

Et paradoks 

Hvorfor ser statistikken slik ut? Når vi aldri før har hatt så mye kunnskap om kropp og helse som nå? Aldri før har vi brukt mer penger på helse- og slankeprodukter heller. Jeg syns dette er en skremmende utvikling. Men det jeg syns er enda mer skremmende er måten overvektige fremstilles og dømmes. De ses på som late og lite viljesterke, og jeg skal innrømme at jeg tenkte slik jeg også for noen år siden. Men takk og lov for muligheten til å tilegne seg ny kunnskap og innrømme sine feil. 

Tarmens påvirkning på vekten 

For å ta et eksempel fra tarmen; det er nemlig slik at tarmbakteriene våre er med på å bestemme vekten vår. Noen bakterier gjør at vi legger på oss fortere og tar opp flere kalorier fra maten vi spiser, mens andre gjør det motsatte. I tillegg har vi hormoner som sender sult- og metthets signaler til hjernen vår, som kan forstyrres av f.eks. ubalanse i tambiotaen. På toppen av dette har det de seneste årene kommet ny forskning som viser at en kalori ikke er en kalori. Kalori opptaket og forbrenningen vår avhenger av mange andre faktorer, så det kan godt være at du kan spise 500 kalorier og ta en treningsøkt som forbrenner 500 kalorier, for så å gå i null, men det kan ikke alle. Lang ifra. 

Inflammasjon og ubalanser 

Tarmen er bare ett eksempel. Jeg kunne skrevet om kronisk inflammasjon, ubalanse i andre hormoner som kortisol og insulin, peptin og ghrelin, stress, søvn, blodsukker og mye annet som kan påvirke vekten vår. For ikke å snakke om den psykologiske og mentale biten. Uansett, dette bildet består av mer enn en kalori inn og en kalori ut, så jeg mener at vi må slå hull på og begrave denne måten å tenke på en gang for alle. For de overvektige sin skyld. 

Kaloritelling, en kortsiktig løsning? 

Misforstå meg rett. Jeg er faktisk enig i at de fleste vil gå ned i vekt dersom de trener hver dag og spiser kalori redusert. Men er dette en langsiktig løsning? De fleste vil nemlig aldri klare å holde seg til denne dietten og med en gang de begynner å spise normale mengder igjen (ikke store, men normale) vil de sannsynligvis gå opp igjen i vekt. For hva med betennelsene, ubalansene og de andre utfordringene, er de borte selv om vekten er litt redusert? Ikke en gang jeg klarer å spise kaloriredusert. Da blir jeg gretten, energiløs og klarer vertfall ikke å trene. Så hvordan kan dette være beste løsning for overvektige? 

Balansen mellom energiinntak fra maten og energiforbruk ved fysisk aktivitet er helt avgjørende for om man holder kroppen i vektbalanse, eller går opp eller ned i vekt. Mange inntar mer energi enn de forbruker.
— Helsenorge-overvekt-fedme-slanking-urban-essentials

Hormoner og andre utfordringer 

Med denne nye kunnskapen, se for deg et lite scenario. En kvinne på 110 kg arvet mye av morens "fetende" tarmbakterier og har en rekke ubalanser i kroppen. Metthetssignalene kommer forsinket frem til hjernen hennes hver gang hun spiser, noe som fører til at hun spiser mer enn hun trenger.

Leddene hennes verker og hun blir tung i pusten bare ved å gå opp en liten trapp, så trening er forferdelig tungt. Sannsynligvis har hun en rekke andre utfordringer som følge av ubalanser og betennelser i kroppen. Hun ønsker å gå ned i vekt og søker råd der hun kan finne dem. Over alt får hun beskjed om å spise mindre og trene mer. Om å telle kalorier og ikke innta mer enn hun forbrenner. Bare hun holder seg til dette lenge nok vil hun gå ned i vekt. Det gjelder å ha litt selvdisiplin. 

I en begrenset periode med vektreduksjon kan man kombinere økt fysisk aktivitet med energiredusert diett med lavt innhold av fett og/eller karbohydrat som gir 2,1–2,4 MJ (500–1 000 kalorier) mindre per dag enn beregnet energibehov.
— helsenorge-tips-vektnedgang-urban-essentials

Skammelig behandling av overvektige

Jeg føler oppriktig med de som gjennomgår dette. Som føler de prøver alt, men likevel ikke klarer å gå ned i vekt. Som føler seg totalt ubrukelige og får et stempel av samfunnet - alt dette mens kroppen deres ikke tillater dem å gå ned i vekt. De har betennelser, ubalanser og sykdommer som gjør det nesten umulig for dem å gå ned i vekt med mindre de gjør noe med årsaken til problemene. Overvekt kan faktisk være en sykdom og er ofte et symptom på ulike livsstilssykdommer. Det er med andre ord ikke noe å spøke med. 

Viljestyrke? 

Det finnes selvfølgelig late mennesker som driter i helsen og vekten sin, men mitt inntrykk er at de fleste ønsker en sterk og frisk kropp som kan bære dem gjennom livet. Men fortsatt sitter folk fast i denne enkle måten å tenke på, samtidig som Norge blir mer og mer overvektig. I dag blir jeg bare skikkelig provosert og går rett i diskusjon når jeg hører folk som mobber og snakker nedlatende om overvektige. Fordi disse folkene aner ikke hva det dreier seg om, de har (ofte) ikke peiling, rett og slett. 

Neste gang det dukker opp en dømmende tanke i hodet ditt eller du hører noen snakke nedlatende om overvektige, tenkt litt på det du har lest i dag og spre budskapet. Vi kan ikke ha slike holdninger lenger og kunnskap er kanskje eneste vei til endring. Både av folks holdninger og helsen til de som sliter med fedme og overvekt.