Hva spiser du på cheat days?

urban-essentials-oslo-iselin-larsen.jpg

Dette spørsmålet har jeg fått mange ganger og forstår spørsmålet. Veldig mange tror at jeg lever veldig "strengt" og derfor trenger dager hvor jeg skeier ut og går helt bonanza i matveien.

Strengt kosthold? 

Det kan godt være at mange syns at jeg har et strengt kosthold, men jeg har ikke den oppfattelsen selv. Faktum er at jeg ikke trenger "cheat days", fordi jeg spiser alt det jeg vil hver eneste dag. Det er omtrent ingen forskjell på helg og hverdag i mitt kosthold, med unntak av at vi kanskje bruker litt mer tid på middagen på lørdager.

Naturlig og ekte mat 

Kostholdet mitt består av nydelig mat som jeg elsker og har lyst til å spise. Så og si all mat lages fra bunnen, med kraftbaser, krydder og friske urter. Vi bruker ekte smør og gode olivenoljer som gir fantastisk smak til maten. Grønnsaker og salater får jeg seriøst ikke nok av og blir titt og ofte kalt for kaninen av den grunn. Fugl eller frøspiser er også et kallenavn jeg har fått, fordi jeg spiser så mye frø, haha. 

Økologisk og gressfôret

Jeg gjør mitt beste for å velge gressfôret og økologisk kjøtt, ikke bare for meg selv men også for dyrene og planeten. Det er forferdelig å se hvordan dyr blir behandlet, hva de må spise av billig pellets med antibiotika for at de skal vokse fortere og vi skal få billigere kjøtt. Og la oss ikke glemme at den dritten dyrene spiser, den spiser vi også når vi spiser dyrene. Smoothie bowls har blitt min spesialitet og mørk sjokolade har jeg alltid i kjøleskapet. Til jul laget jeg rikelig med hjemmelaget godteri av dadler, nøtter, kokosmelk og mørk sjokolade, også er Farris min brus. 

Sukkervrak og matkoma

Poenget med dette innlegget er at når man spiser riktig, har en kropp i balanse, et stabilt blodsukker og spiser nok av de gode fettsyrene og næringsstoffene - da craver man ikke mat eller godteri. Høres det rart ut? For mange gjør det kanskje det, men den dagen jeg skjønte dette, da forandret livet mitt seg.

Jeg har vært et skikkelig sukkervrak og vært hun som ikke kunne gå på butikken uten å kjøpe en sjokolade eller fylle en smågodt pose. Blodsukkeret mitt har hoppet i alle retninger dagen lang og jeg har ikke tall på hvor mange Candy King poser jeg har kjøpt på butikken og aldri fått med meg hjem en gang fordi innholdet forsvant på veien. For så å være så mett og kvalm resten av kvelden at det ikke ble noe middag den dagen.

Jeg har spist meg så stappmett etter hver middag at jeg har gått i fullstendig koma, men likevel hatt lyst på mer mat en halvtime etter. Jeg har vært en ekte "kjøleskap snoker" og laget meg tre knekkebrød med syltetøy bare for å få i meg noe søtt. Kjenner du deg igjen?

Et liv uten cravings 

Det er ganske sprøtt at vi lever livene våre på denne måten og jeg har gjort det selv i mange år. Men jeg vil ikke ha det sånn, fordi jeg syns det var utrolig slitsomt. Jeg vil ha kontroll over kroppen, hodet og hele meg. Og det har jeg fått nå, men det har tatt tid, kunnskap, prøving og feiling. 

Jeg håper at du, ved å følge med på kostholds innleggene på denne bloggen kan få nok kunnskap og inspirasjon til å gjøre endringer du også. Hvis du ønsker det, da. For jeg kan love deg en ting, du går ikke tilbake igjen når du skjønner hvor bra du kan føle deg, hvor god kontroll du kan ha over sulten, blodsukkeret og humøret ditt.