Hjemmelaget ghee - hva og hvorfor?

Etter at jeg begynte å lage Bulletproof kaffe på morgenen har ghee endelig blitt noe jeg fikk surret meg til å lage fra bunnen. Har tenkt på det veldig lenge, og som med alt annet utsatte jeg det fordi jeg trodde det var vanskelig. Nok en gang tok jeg feil, da det var både enkelt og billigere enn å kjøpe gressfôret ghee. 

Hva er ghee? 

Ghee, eller klarnet smør er en metode for å skille ut melkeprotein restene som er i smøret og på denne måten få en fettkilde som tåler høy varme. Det gjør den suveren til steking og man slipper at smøret blir brunt (det har du sikkert opplevd mer enn en gang).  Derfor bruker jeg nå ofte ghee til matlaging og i kaffen hver morgen. Det finnes ekstremt mange varianter av bulletproof kaffe, fettkaffe, skuddsikker kaffe eller hva nå enn folk kaller den. Den originale Bulletproof kaffen til Dave Asprey er uansett den jeg drikker, og oppskriften finner du her

Oppskrift på ghee/klarnet smør: 

  1. Legg en pakke smør (helst økologisk/gressfôret) i en kasserolle og sett på laveste varmenivå, ikke rør rundt.

  2. La den stå i 20-30 min til du ser at melkeproteinet synker til toppen og det blanke ligger på toppen. NB: ikke la det stå for lenge, da vil melkeproteinet begynne å stige mot toppen.

  3. Slå av platen og hell forsiktig den klare delen av smøret over i et syltetøyglass eller lignende, uten å få med det hvite.

  4. Bruk et kaffefilter mot slutten dersom det er nødvendig.

  5. Avkjøl før du setter den i kjøleskapet med lokk.

Så enkelt er det faktisk og hvis du har ekte smør i kjøleskapet kan du sette i gang allerede nå!