Begrenser du deg selv?

Veldig mange går gjennom perioder i livet, eller i verste fall hele livet og begrenser seg selv på grunn av frykt. Frykt for det ukjente, frykt for endring, frykt for å feile, frykt for å ikke være bra nok. Frykt for det aller meste.

frykt-begrense-seg-selv

Hva hvis.. 

Når vi begrenser oss selv går vi glipp av muligheter. Muligheten til å prøve noe nytt, bli kjent med nye mennesker, få nye jobber, nye vaner, nye interesser. Vi lar være å starte på yoga fordi vi er redd for å være den eneste nye i salen. Vi dropper å søke ny jobb fordi vi er redd for å få avslag. Vi tør ikke å be noen ut på en date fordi vi er redd de skal si nei. Vi unngår situasjoner hvor vi ikke føler oss trygg, fordi vi er redd for at andre skal le av oss, se rart på oss eller ikke være enig med oss. Vi blir heller hjemme fordi vi er redd for det ukjente. 

Kan vi gjøre noe med fryktene våre?

Første steg på veien er å bli bevisst. Anerkjenn at du har dine frykter, sorter dem og spør deg selv hvorfor du har dem. Hvilke mønster har du satt deg fast i? Hva har du overbevist deg selv om, som kanskje ikke nødvendigvis er en sannhet? Identifiser dem og begynn å jobbe med dem. Utfordre deg selv, og spør deg selv - hva er det verste som kan skje? Det er bare deg som taper på å begrense deg selv, ingen andre. 

frykt-begrensning-universe-kort

 Uten frykt? 

Hvordan ville livet ditt sett ut hvis du var fri for frykt? Hvis du ikke var redd for noe. Ikke for å feile, ikke for hva andre tenker, ikke for hva andre vil si. Ikke for å bli avvist eller for ikke å bli likt. Hva om du var så trygg på deg selv at du ga faen i hva alle andre tenker og mener? Hvor ville du jobbet, hva ville du brukt dagene dine på? Ville livssituasjonen sett ut som den gjør i dag? Eller ville noe være annerledes? 

Vær helt ærlig med deg selv nå! Hvis du ikke er ærlig, er det kun deg selv du lurer.

Komfortsonen 

Komfortsonen er en snedig ting. Der er det varmt, godt og trygt. Men også kjedelig om man blir der for lenge. Hvor går din komfortsone? Når var du sist utenfor den? 

Og vet du at du kan utvide din egen komfortsone? Jo flere ganger du går litt utenfor og gjør noe som føles ubehagelig, jo større blir sonen din og til slutt er det ikke som tidligere skapte ubehag lenger ubehagelig. Men du må våge å ta et lite steg utenfor, hvis ikke risikerer du at komfortsonen din bare blir mindre og mindre. Det kan bli et begrensende og lite givende liv.  

Å stole på seg selv og gi litt faen

takknemlig-selvutvikling-innoverfokus

Jeg tror mye av dette handler om å stole på seg selv. Om å være trygg på seg selv, sine egne meninger og vite hvem man her. Og ikke minst, gi litt faen. Men også være bevisst. På hva men er redd for, hva man unngår og ikke minst hvorfor.

For hva er egentlig det verste som kan skje hvis du søker en jobb og får avslag? Eller du går inn i et yogastudio uten noen du kjenner, gjør noen feil, føler deg litt dum og går ut igjen? Tror du noen husker deg for det? Jeg skal love deg at folk er så vanvittig opptatt av seg selv at de ikke en gang legger merke til deg. Hva om du får nei? Hva om noen dømmer deg? Dør du av den grunn? 

De som dømmer deg, snakker deg ned eller ler av deg er uansett ikke verdt din energi eller dine tanker. De lever sannsynligvis ikke sitt drømmeliv uansett, for dem som lever drømmen sin og tar sjanser i livet driter i hva dem rundt dem gjør.

Mestringsfølelse

Ha fokus på de riktige tingene. Hva er det som betyr noe i livet? Er det hva folk tror om deg eller er det følelsen du har når du legger deg om kvelden? At du vet at du gjorde alt du kunne. At du tok sjansen. At du feilet, men at du også mestret. Mestring er en av de beste og kraftigste følelsene vi har. Mestring gir glede, selvtillit og energi. Og mestring skjer utenfor komfortsonen. Ikke i den.

Så spør deg selv:

  • Hva er jeg redd for?

  • Hva ville jeg gjort om jeg ikke brydde meg om hva andre mener?

  • Hvem er det jeg er redd for at skal dømme meg, og hvorfor?

  • Hvordan ville livet mitt vært uten frykt?

Deretter kan du finne frem en ting du har tenkt på lenge, som du har hatt lyst til å gjøre lenge, men har unngått og skjøvet på da du er redd for hva som skal skje. Hva må til for at du skal ta et steg utenfor komfortsonen din? Er det noen små ting du kan gjøre på veien? Og hva er det verste som kan skje som du feiler? For om du kan leve med det verste som kan skje, og det ikke er snakk om død og sykdom, da kan du ta sjansen!

Kort: Gabby Bernstein