DIY universal rengjøringsspray

Aldri mer tradisjonelle vaskeesprayer og vaskemidler folkens! Har du noen gang vurdert helsefarene ved alle disse sprayene vi bruker til vaske huset? Vi har en til bad, en til kjøkken, en med klor, en til vinduet, en universal, en til toalettet osv. Er det virkelig nødvendig og er det bra for oss eller miljøet?

Giftige sprayer med kjemikalier

Omtrent alle er like giftige og unødvendige. I følge denne artikkelen fra 2016 bruker 73% av nordmenn rengjøringsspray jevnlig.  Alle de bittesmå partiklene av kjemikalier som kommer ut av flasken pustes inn i kroppen vår via lungene og henger i luften i flere timer. Lilleborg som er produsenten av Jif anbefaler oss i artikkelen å ikke puste mens vi sprayer.. Hvem står og holder pusten mens de vasker? Og hva hjelper det når partiklene henger i luften i opptil fire timer? 

Trenger vi alt dette? 

De fleste av oss bruker alt for mye vaskemidler. Både til oppvask, rengjøring og i vaskemaskinen. Det er for lengst bevist at en god mikrofiberklut og varmt vann kan gjøre nytten i de fleste tilfeller. Ikke trenger vi åtte forskjellige rengjøringsmidler heller, en god universalspray av vann, eddik og sitronolje gjør nytten i de aller fleste tilfeller, i alle rom og på alle overflater. Her er nok en artikkel som belyser dette unødvendige overforbruket. Det er bare å google "rengjøringsspray giftstoffer", så finner du nok av dokumentasjon på dette. 

Urban-essentials-oslo-rengjøringsspray-sitron-eddik

Hva gir en ren følelse? 

For min del trenger jeg litt mer enn varmt vann og en god mikrofiberklut for få følelsen av at det er rent hjemme. Jeg liker lukten av rent hus, ikke bare at jeg vet at det er rent. Derfor lager jeg min egen vaskespray som jeg bruker på kjøkkenet, badet og i resten av huset. Det er billig, enkelt og helt uten giftstoffer! Jeg har en stor flaske til hele huset med Sitron og en litt mindre flaske med Sitron og Lavendel på badet. Disse sprayflaskene i glass er så lekker å se på at de glir rett inn i interiøret og kan stå fremme på benken. Det kan ikke Jif sprayene for å si det sånn. 

Urban-Essentials-Oslo-baderomsspray-DIY

Oppskrift

  • 3/4 vann

  • 1/4 eddik

  • 5-30 dråper eteriske oljer etter størrelsen på sprayflasken

  • Glassflaske (kjøpes her)

Bland alt sammen i en sprayflaske og rist den godt før bruk. Fungerer for det meste, er enkel, billig, uten farlige giftstoffer og kjemikalier og lukter himmelsk.