Eltefritt og saftig speltbrød

Her har jeg tatt utgangspunktet i Maria Skappels speltbrød fra godt.no og gjort noen små endringer for å få det litt grovere og enda saftigere. Kanel er valgfritt, men oppskriften gir to brød så jeg bruker kanel i ett brød. Jeg bruker alltid Holli Mølle sitt økologiske steinmalte mel for økt næringsinnhold og for å støtte lokale økologiske produsenter og kjøper det i 10 kg sekker fra dyrket.no. Dette brødet baker jeg til kidsa da de ikke er spesielt fan av surdeigsbrød. Hjemmebakt brød er så mye bedre enn kjøpebrødene på butikken og eltefritt brød er utrolig enkelt å lage. Oppskrift finner du nedenfor bildene. 

Ingredienser: 

  • 650 gram fin sammalt mel

  • 250 gram siktet speltmel

  • 60 gram sesamfrø

  • 60 gram gresskarfrø

  • 100 gram linfrø

  • 50 gram havregryn

  • 1 ss havsalt

  • 2 ss kaldpresset olivenolje

  • 1 pakke tørrgjær

  • 1 liter lunkent vann

  • 2 dråper kanel av eterisk olje (valgfritt)

Fremgangsmåte: 

  1. Rør sammen alle ingrediensene til en løs deig.

  2. La deigen heve under et klede i ca. 30 minutter.

  3. Valgfri Urban Essentials vri: Rør inn 2 dråper kanelolje i halve deigen slik at du får ett kanelbrød.

  4. Hell deigen over i to godt smurte former og la den heve i ca. 45 minutter.

  5. Sett formene i ovnen og stek på 200 grader (her må du tilpasse litt til din egen ovn) i 40 minutter.

  6. Ta brødene ut av formene og stek dem opp ned på rist i 15-20 minutter til for en sprø og god skorpe.

  7. Avkjøl på rist før du skjærer i brødene.

Tips: 

Brødene egner seg godt til frysing, så del dem gjerne i to og frys halve brød eller brødskiver. Da kan du ta opp litt og litt etterhvert som du trenger det, og min erfaring er at vi da kaster mindre brød. Og en ting til; kanelbrødet smaker magisk med brunost eller hjemmelaget sjokoladepålegg.