Hva betyr det å leve forebyggende?

Livsstil kan bety veldig mye. Du kan ha en livsstil som gjør helsen din dårligere, både den fysiske og mentale, eller du kan ha en livsstil som gjør helsen din bedre. Du er enten på vei nedover, eller oppover. Valgene du gjør hver eneste dag påvirker livsstilen, livet og helsen din.

Hva påvirker livsstilen din?

Hvor mye du stresser og hvorvidt du klarer å stresse ned, hva du spiser og drikker, om du får i deg nok næringsstoffer eller ikke, hvordan du spiser, om du sover nok og ikke minst godt nok, om du beveger deg eller sitter for mye stille, hvor mye giftstoffer du får i deg, både fra mat, drikke, hudpleie, vaskemidler og andre husholdningsprodukter. Alt dette påvirker livsstilen og helsen din.

Faktorene påvirker deg i hverdagen og er med på å bestemme hvordan du har det både fysisk og mentalt. Stress, mat og giftstoffer skaper nemlig kroniske betennelser i kroppen, som over tid ender opp i hverdagsplager og livsstilssykdommer.

Slukke branner

brannslukking

Alt for mange av oss går gjennom livet som eksperter på brannslukking. Vi er i siste liten når det gjelder det meste. Oppgaver på jobben, betaling av regninger, vedlikehold i hjemmet og andre ting som vi bør ta tak i. Ofte venter vi til helt i siste liten før vi gjør noe, eller rett og slett til det er for sent.

Det samme gjelder helsen vår. Vi pusher kroppen til maks, dag ut og dag inn, år etter år. Vi stresser og spiser dårlig, føler oss kanskje litt halvveis, men ikke dårlig nok til å gjøre endringene som er nødvendig. Pusher oss selv litt til, helt til vi blir syke. Og hva gjør vi da? Jo, vi tar en pille eller går til legen, og forventer at noen andre skal fikse problemet vårt.

Ansvarsfraskrivelse

Når vi blir syke eller føler oss dårlig, da forventer vi at helsesystemet skal ta vare på oss. Og det er klart helsesystemet og medisiner skal ta vare på oss, men til hvilken grad? Har vi ikke noe ansvar for vår egen helse? For å ta vare på kroppen vår, slik at vi ikke blir syke og kan unngå helsesystemet? For helsesystemet er utviklet for akutt og alvorlig sykdom, det er ikke rustet for å håndtere alle hverdagsplager og livsstilsykdommer som skyller over Norge i økende fart.

Også var det ordet livsstilsykdommer, smak litt på ordet, livsstils sykdommer. Vi har fått sykdommen på grunn av livsstilen vår, og er ikke livsstilen vårt eget ansvar? Jeg er fullstendig klar over at det finnes faktorer vi ikke råder over, og at ikke alle kan unngå sykdom. Men faktum er at vi har mye større mulighet til å påvirke vår egen helse enn det svært mange av oss vil erkjenne.

Alt for mange lever livet sitt med stress, giftstoffer og næringsfattig mat. Lytter ikke til kroppen, men bare durer på videre helt til kroppen skriker stopp.

pille-medisiner

Forebygge vs. å slukke branner

Vi tar ansvar for bilen vår. Kjører den på service hvert år, fyller olje før det går tomt, fikser småskader med en gang slik at det ikke skal gå rust i skaden, fyller bensin hvis det er bensinbil, og ikke diesel. Vasker og steller med den. Vil at den skal vare lengst mulig.

Hvorfor gjør ikke vi det samme med kroppene våre? Som er det mest fantastiske maskineriet som finnes på denne jord? Og det mest verdifulle? Kroppen som i utgangspunktet er rustet til å takle det meste, som bærer oss livet gjennom, bekjemper inntrengere, virus og bakterier, som alltid står parat når vi trenger den! Men slik vi lever i dag, hamrer på med stress og fyller kroppen med giftstoffer, ferdigmat og annet dritt, da er det ikke rart at så mange kropper ikke tåler mer.

Og hva skjer når en kropp ikke tåler mer? Jo, da gir den oss symptomer. Symptomer på sykdom og plager. Den sier “hei, jeg orker ikke mer jeg nå, du må ta det litt mer med ro, gi meg litt bedre påfyll”. Og hva gjør vi da? Jo, vi drar til legen eller apoteket og sier “hei, fiks meg da!”. Vi gjør ingenting med livsstilen vår, men får noe som kan dempe symptomene slik at vi kan kjøre på som før. Og hva skjer da? Jo, symptomet kommer tilbake, eller vi får et nytt symptom.

Hva er et symptom?

Symptomer er som regel kroppen sin måte og fortelle oss at noe er galt. Så hvorfor lytter vi ikke? Jeg vet at jeg skjærer alle under en kam her, men jeg vet at det finnes folk som tar ansvar for sin egen helse og folk som har sykdommer de ikke klarer å bli kvitt uansett hvor naturlig de lever og hvor flinke de er til å ta vare på seg selv. Men majoriteten lever en livsstil som ikke handler om å ta vare på kroppen sin, og det viser statistikkene helt tydelig.

Nordmenn ligger nemlig i verdenstoppen på antall giftstoffer i kroppen. På flere typer kreft, diabetes, MS, benskjørhet, fibromyalgi, kroniske smerter, astma, allergi, psoriasis og leddgikt. Vi medisinerer barna våre som aldri før for atferdsvansker, ADHD og søvnvansker. Få menn i verden har så dårlig sædkvalitet som norske menn. I tillegg er vi ekstremt gode på sykefravær og penger brukt på helsevesenet. Mer om dette i eget blogginnlegg, men dette burde uansett være et stort varsko og en øyeåpner for oss alle.

Årsak vs. symptom

Jeg er stor tilhenger av å behandle årsaken til sykdom, istedenfor symptomet. Jeg mener at symptombehandling gjør oss en bjørnetjeneste, da rot årsaken til plagen eller sykdommen ikke er behandlet. Så lenge rot årsaken ikke behandles vil vi få nye symptomer, igjen og igjen. Kroppen er smart, den sier ifra til oss. Lytter vi ikke vil den fortsette å si fra, helt til vi gjør noe med årsaken.

Hvorfor er det slik at de fleste medisiner for livsstilsykdommer må tas livet ut? Jo, fordi medisinene ikke fjerner årsaken, men bare demper symptomene. Du tar medisiner, men går likevel med sykdommen, demper symptomene og blir egentlig ikke bedre. Slutter du på medisinene kommer sykdommen og symptomene tilbake, så kroppen din har det egentlig ikke noe bedre. Hvis du må ta allergitabletter, kolesterolmedisiner, blodtrykksenkende og andre medisiner livet ut, da bør det ringe en bjelle og spørsmålet bør være - kan jeg gjøre noe med livsstilen min før jeg godtar å tygge disse medisinene dag ut og dag inn?

forebyggende-livsstil

Forebyggende livsstil

Så, hvordan kan vi leve en forebyggende livsstil? Jo, ved å dempe betennelser i kroppen. Betennelser kommer fra stress, giftstoffer, maten vi spiser og ubalanser i kroppen. Den er vel det vi kan kalle “roten til alt vondt”. I tillegg må vi ta vare på det emosjonelle og mentale i livet vårt, ha gode relasjoner til dem rundt oss, bruke energien vår på aktiviteter og relasjoner som øker vibrasjonene i livet vårt, ikke motsatt.

Ved å hele tiden ta flere gode valg enn dårlige, ta vare på kroppen vår og ikke minst lytte til kroppen vår, kan vi leve forebyggende og unngå mange hverdagsplager og livsstilsykdommer. Når du får et symptom, lytt til kroppen og tenk over hvorfor du har fått symptomet. Gjør noe med årsaken, ikke bare slukk brannen. Kanskje skyldes det stress, kanskje skyldes det gamle traumer eller opplevelser du har lagt lokk på, eller et kosthold med for lite næringsstoffer, for mye Omega-6 eller giftstoffer. Det kan være så mye forskjellig, men hvis du aldri finner ut hvorfor kroppen banker og sier fra til deg, vil du mest sannsynlig aldri bli helt frisk..

Vil du lære mer om naturlig livsstil? Meld deg på kurs med Urban Essentials Oslo!

Iselin Larsen