Hva er eteriske oljer og hvordan virker de?

eteriske-oljer-norge-oslo

Eteriske oljer er mest kjent for bruk i massasje, på SPA og i diffuser eller vannbad med lys under. Fordi de lukter himmelsk. Men eteriske oljer er så mye mer enn det. De hentes fra planter verden over, fra trær, blomster, urter, røtter og sitrusfrukter. De utvinnes som regel ved destillasjon, mens sitrusfruktene kaldpresses. 

Eteriske oljer er en del av plantenes eget immunforsvar og inneholder potente virkestoffer som har terapeutisk effekt både fysisk, emosjonelt og mentalt. De jobber med hele kroppen, er naturlige og kraftfulle. Eteriske oljer er ikke noe nytt, men har lange tradisjoner tilbake til India, Egypt, Hellas og Kina. Tidlig på 1900 tallet eteriske oljer mer allment kjent som aromaterapi. 

Hvordan virker eteriske oljer? 

Cellenivå

Eteriske oljer jobber på cellenivå i kroppen vår og støtter dem i flere ulike oppgaver. Mennesker er bygget opp av milliarder av celler. Hårceller, hudceller, muskelceller, kjønnsceller, tarmceller, blodceller, nerveceller, hjerneceller osv. Cellene våre har mange viktige oppgaver i kroppen, som å produsere energi, sende og motta signaler, ta til seg næringsstoffer og skille ut avfallsstoffer, cellene inneholder arvestoffet (DNAet) vårt og vi trenger i aller høyeste grad velfungerende og friske celler i kroppen vår. 

eteriske-oljer-celler-nervesystem

Nervesystemet

Oljene påvirker også nervesystemet vårt, og er det noe de fleste mennesker i en stresset vestlig moderne livsstil trenger, så er det bedre balanse i nervesystemet. De fleste har et alt for aktivt sympatisk nervesystem (for stresshormoner, kortisol og adrenalin, motivasjon og høygir) som gjør at det parasympatiske nervesystemet (for lykke- og søvnhormoner, beroligende effekt, god fordøyelse) blir understimulert. For eksempel viser forskning at Lavendelolje påvirker vårt parasympatiske nervesystem positivt.

Følelseshjernen

Som om ikke dette var nok påvirker også eteriske oljer den limbiske delen av hjernen vår. Denne delen av hjernen kalles også den emosjonelle hjernen, da den påvirker alle aspekter av våre følelser. Det er en annen del av hjernen enn den tenkende og logiske hjernen. Den limbiske hjernen er involvert i funksjoner som lukt, åndedrett, blodtrykk, seksuell atferd, frykt, glede og sinne. Mange mener også at den er forbundet med læring. Når vi lukter på eteriske oljer, enten rett fra flasken eller har en diffuser stående hjemme, vil små partikler av eteriske oljer pustes inn, treffe den limbiske hjernen og vi blir påvirket emosjonelt.

Høsting og bærekraft

eteriske-oljer-kvalitet

Kvalitet er viktig. Enten det er på eteriske oljer, maten vi spiser eller produktene vi bruker på oss selv og i hjemmet. At plantene behandles med respekt og ikke presses til unaturlig vekst. At det ikke benyttes sprøytemidler eller andre giftstoffer. At planeten ikke lider under vårt forbruk eller overforbruk. Og ikke minst at de som jobber med råvarene behandles riktig, da råvarer vi bruker ofte hentes ut fra land hvor det er mye fattigdom. Disse faktorene er svært viktig for meg, og jeg håper de er viktig for deg. 

dōTERRA som er produsenten av de oljene jeg bruker og jobber med, høster planter fra hele verden. De samarbeider med lokale bønder som har lange tradisjoner med å høste planter som eteriske oljer utvinnes fra. De støtter lokalsamfunn, gir rettferdige lønninger og sørger for et bærekraftig og rettferdig arbeid. De henter aldri ut mer eteriske oljer enn det er bærekraftig å gjøre, og presser aldri plantene til en unaturlig rask vekst.

Kvalitet og testing

dōTERRA tester de eteriske oljene i tre ulike faser og tar vare på hele næringskjeden, fra plantene til oljene er på flasken. Hver oljeflaske har sitt unike serienummer som kan søkes opp på sourcetoyou.com. Oljene prises ut ifra tilgjengelighet på råvarene og noen oljer er det begrenset kjøp på, som f.eks. Copaiba.

Det er utrolig viktig at produsenter tar vare på og ansvar for hele næringskjeden. At de driver forsvarlig produksjon med flere ting enn profitt på agendaen. Uansett om det gjelder eteriske oljer eller helt andre ting som maten vi spiser, klærne vi bruker, sminken, hud- og hårprodukter. Ja, alt egentlig. Det håper jeg du ikke bare er enig i, men at du tar et bevisst valg om å være en kritisk forbruker som tenker over hva du kjøper og hvor du kjøper det fra. 

 Kilder: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=lavender+nervous+system
https://aromaticplant.org/
https://sml.snl.no/limbiske_system
https://www.doterra.com/US/en/difference-co-impact-sourcing
https://www.doterra.com/US/en/cptg-testing-process