Hvordan bruke eteriske oljer?

Eteriske oljer kan brukes på tre måter. Aromatisk, topisk og internt. Når vi leser om oljene i bøker, artikler og hører om de, vil disse tre symbolene og bruksområdene ofte gå igjen. Eteriske oljer har en virkningstid som alt annet, og det er derfor bedre å bruke et par dråper flere ganger om dagen enn ti dråper en gang om dagen. Gode vaner og rutiner er nøkkelen til god effekt av oljene, da oljene er en livsstil og ikke noe man prøver en gang i ny og ne.

Aromatisk, topisk og internt 

limbiske-hjernen-eteriske-oljer

Aromatisk

diffuser-norge-doterra

Kanskje den mest utbredte måten å bruke eteriske oljer. Når vi lukter på eteriske oljer eller får i oss oljepartikler i rommet fra en diffuser, vil oljene pustes inn i lungene våre, ta veien inn i kroppen vår og ikke minst jobbe med den limbiske delen av hjernen vår, også kalt følelseshjernen. Dette er utrolig spennende og her er hva Medisinsk leksikon sier om den limbiske hjernen: 

Limbiske system er en samlebetegnelse på de utviklingshistorisk eldste delene av storhjernen og ble tidlige tidligere kalt luktehjernen, men hos mennesket er bare mindre områder direkte tilknyttet luktesansen. Det limbiske system inneholder sentere for reguleringen av autonome funksjoner som åndedrett og blodtrykk. Det er også av betydning for seksuell atferd, samt emosjonelle reaksjoner som frykt og sinne. Et område, hippocampus, som er særlig høyt utviklet hos mennesket, spiller en viktig, men ennå ikke fullstendig kartlagt rolle for hukommelse og læring.

Bare vi åpner er oljeflaske vil tusenvis av små oljepartikler spre seg rundt i rommer og gi en effekt til dem som er så heldig å være tilstede. En diffuser er en nydelig måte å få aromatisk effekt av oljene, enten det er energi, rens av inneklima, søvndyssende eller en helt annen stemning. 

Topisk

Det anbefales å bruke en baseolje, som kokosolje, mandelolje, jojobaolje eller lignende, når du smører eteriske oljer på huden. Dette gjør virkningen bedre da det hjelper oljen å trekke inn i huden, samt hindrer fordamping. En del oljer er såkalte "varme" oljer, som feks. Oregano og Kanel. Disse vil svi og irritere huden dersom de smøres direkte på hud. Sitrusoljer skal ikke smøres på huden før huden skal eksponeres for solen, da kan det oppstå brannskade. 

Eteriske oljer smøres ofte på pulspunkter eller under bena for en generell virkning. Ellers kan man smøre oljen der man har plager eller utfordringer. Har du hodepine smører du oljen i tinning og hårfeste, har du solbrent hud smører du der du er solbrent, har du et arr du vil bli kvitt smører du det rett på arret osv. 

Andre ting man kan gjøre er å bruke eteriske oljer i ansiktskremen, hudkremen eller sjampoen. Man kan bruke det i badekaret sammen med Epsom Salt, som massasjeolje eller lage seg et deilig fotbad. Mulighetene er mange!

eteriske-oljer-sitrus-vann

Internt

Enkelte oljer kan tas internt. Mattilsynet klassifiserer hvilke oljer de mener er trygt å ta internt, samt mengder. Mange vil ha andre meninger om dette, så mitt råd til deg er å gjøre nødvendig research på hver enkelt olje og kjenne etter hva din kropp trenger. Mange oljer skal aldri tas internt, typisk oljer fra blomster og trær, så her er det viktig å vite hva man gjør.

Mange bruker oljer i drikkevannet, som feks sitrus oljer, da disse gir rikelig med antioksidanter og har andre fordeler for kroppen. Oljer som kanskje ikke smaker like godt, men som man ønsker å ta internt kan med fordel tas i tomme kapsler, eller Veggie Caps, og velges ned med vann. Oljer fra urter er fantastiske som smakstilsetning i mat, så her er det mange muligheter for den kreative.

Skal du ta eteriske oljer internt må du forsikre deg om at disse er 100% ren og naturlig. Og bare så det er sagt, at det står Eco, 100%, Pure eller andre ting på flasken betyr ikke at de er det. Dette gjelder ikke bare for eteriske oljer, men også mat, drikke og produkter. Aromatic Plant Research Center er et fint sted å starte for å sjekke om eteriske oljer er ren, eller bærer snev av juks og fanteri. 

 

Kilder: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=lavender+nervous+system
https://aromaticplant.org/