Klassikeren, biff & bearnaise saus

Dette tipper jeg er manges favoritt, men her er alt laget fra bunnen av. Biffen er økologisk og gressfôret, de fleste grønnsakene er økologiske og derfor uten sprøytemidler og sausen er laget helt bra bunnen av. Her i huset jobber vi hele tiden med å velge mer økologiske grønnsaker, spise mindre kjøtt og da fra dyr som har blitt behandlet bra, spist gress og fått økologisk fôr og kutte ut alt av ferdigmat. Dette gjør vi fordi den maten er mye mer næringsrik, mer etisk riktig å spise og vi unngår giftstoffer som det allerede er alt for mye av i luften, maten og produktene vi omgis oss med. 

Urban-essentials-oslo-biff-bearnaise

Ingredienser: 

  • Biff:

    • 2 x 250 g (økologisk og gressfôret)

    • 1 rødløk, grovhakket

    • 2 fedd hvitløk, knust

    • Ghee, klarnet smør til steking

  • Grønnsaker:

    • 4 gulrøtter, skjært i tynne strimler

    • Aromasopp, skjært i skiver

    • 2 ss fersk timian, finhakket

    • 10 cherry tomater, hele

  • Bearnaise:

    • 1 sjalottløk

    • 1 ts fersk estragon

    • 2 ss hvitvinseddik (eller hvitvin)

    • 2 ss vann

    • 150g meierismør

    • 3 eggeplommer (økologiske egg)

    • Salt & pepper

Urban Essentials biff & bearnaise: 

  1. Sett stekeovnen på 100 grader

  2. Hakk hvitløk og rødløk

  3. Ha litt klarnet smør i en stekepanne (tåler høy varme)

  4. Fres løk og hvitløk til løken blir blank

  5. Legg i biffene og stek dem slik du liker dem (rå, medium eller gjennomstekt)

  6. Legg den sammen med løken i en ildfast form. La de stå i ovnen og holde seg varmt mens du lager saus og steker grønnsaker

Stekte grønnsaker:

  1. Skjær soppen i tynne skiver

  2. Kutt gulrøtter i tynne stenger

  3. Ha godt med smør i en stekepanne og stek på middels varme

  4. Tilsett rosmarin og tomater mot slutten

  5. Tomatene varmes opp hele, til de blir litt myke i bunnen

  6. Smak til med salt og pepper

Bearnaise saus, hentet herfra

  1. Finhakk sjalottløk, ha den i en kasserolle sammen med 1 ss av smøret. La det småfrese et minutts tid på middels varme.

  2. Tilsett så estragon, hvitvinseddik og vann. La det koke inn cirka til det halve. Ha blandingen over i en skål så lenge.

  3. Smelt smøret i kasserollen og hold det varmt på lav varme.

  4. Ha eggeplommene i en metall bolle, visp eggeplommene godt sammen. 

  5. Fyll noen cm med vann i en kasserolle som er passe stor til at metall bollen kan settes oppå, men uten at den får direkte kontakt med vannet - dette siste er viktig for å holde kontroll med varmen

  6. Kok først opp vannet og ta kasserollen av platen. Tilsett løkblandingen i eggene, bland sammen, og sett metall bollen oppå kasserollen mens du visper kontinuerlig. Du utnytter da den varme dampen fra vannet til å varme eggeblandingen skånsomt (det er lavere temperatur på dampen enn på selve vannet).

  7. Tilsett smøret i en tynn stråle mens du fortsetter å vispe, ta bort metall bollen så snart sausen begynner å tykne, og vips; den er klar til servering. 

  8. Smak til med salt og eventuelt pepper (husk at det også er salt i smøret).

Server og dander pent på en tallerken og nyt denne deilige retten!