Kropper fulle av giftstoffer?

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder antall giftstoffer i blodet. Når vi tar blodprøver av både menn, kvinner og barn finner vi i gjennomsnitt mellom 200 og 400 ulike giftstoffer i blodet, sammenlignet med 6-7 forskjellige stoffer for 60 år siden. De finner også de samme giftstoffene i navlestrengen til barn, som hos mor, som dermed har overført stoffene fra sin kropp til barnet. Denne økningen er dramatisk og vi kan umulig vite konsekvensene dette har for helsen vår. 

Med mindre vi ser på status quo da. Og ser at samtidig som giftstoffer øker dramatisk, øker også livsstilsykdommer og hverdagsplager i Norge. Vi ligger faktisk i verdenstoppen også der. Nordmenn leder når det gjelder flere typer kreft, diabetes, MS, benskjørhet, fibromyalgi, kroniske smerter, astma, allergi, psoriasis og leddgikt. Vi medisinerer barna våre som aldri før for atferdsvansker, ADHD og søvnvansker. Få menn i verden har så dårlig sædkvalitet som norske menn. I tillegg er vi ekstremt gode på sykefravær og penger brukt på helsevesenet. Hvorfor er det sånn, når veldig mange går med et glorifisert bilde av Norge som giftfritt, rent og mye tryggere enn andre land? 

mups-livsstilsykdommer-giftstoffer

MUPS 

Som om ikke giftstoffer og livsstilsykdommer var nok har vi nylig fått en betegnelse på alle dem som ikke nødvendigvis faller innenfor kategorien med de klassiske sykdommene eller livsstilsykdommer, men som likevel ikke fungerer som de skal i hverdagens.

MUPS står for medisinsk uforklarte sykdommer og plager, og er en samlebetegnelse for mennesker som føler seg utmattet, initiativløs, mindre glad, tåler mindre stress, sliter med konsentrasjon, glemmer mer, ikke får sove, aldri kjenner seg uthvilt, har mye hodepine, spenninger og smerter i kroppen. Dette krever faktisk en så stor del av køen og kapasiteten på legekontorene og sykemeldingene at det har blitt et samfunnsproblem som måtte få et eget navn. 

Hvor finner vi giftstoffer? 

Vi finner giftstoffer og miljøgifter overalt. I sminken, hud- og hårproduktene du smører deg med hver dag og vaskemidlene du bruker hjemme. I innpakningspapiret til maten du spiser, og ikke minst i maten og drikken i form av tilsetningsstoffer og sprøytemidler. I klærne og skoene du bruker, i malingen på barnerommet, i barnas leker og i luften du puster inn. I Paracet og andre legemidler som spises daglig av veldig mange.  

giftstoffer-sprøytemidler-norge

Men hva vet vi egentlig om alle disse giftstoffene? Hvilken påvirkning har de på kroppen vår? Det vi vet at de ulike stoffene påvirker kroppen vår i ulik grad. Det kommer selvfølgelig an på stoffet og mengden, men det er nettopp denne mengden av giftstoffer vi burde være bekymret for. Giftstoffene kan være hormonforstyrrende og kan derfor påvirke fruktbarhet, vekt, vekst, utvikling og mye mer. De kan påvirke reseptorer i kroppen og forstyrre kroppens egen evne til å sende signaler rundt i kroppen. Stoffene havner med andre ord på steder de ikke hører hjemme og forstyrrer kroppen vår negativt. 

Jeg sier ikke at alle de utfordringene listet ovenfor utelukkende er på grunn av giftstoffer. Men jeg ønsker å illustrere for deg at dette er konsekvensene av den moderne livsstilen vi lever i dag, hvor giftstoffer tar en stor bit av kaken. 

Er det ikke bedre i Norge da?  

Sannheten på bordet.  Sannheten i glasset. Pillebefinnende. Den hemmelige kokken. Listen er lang over bøker som tar opp dette problemet - i Norge og Skandinavia. Som plukker fra hverandre tilstanden i norsk landbruk og jordbruk, dyrehold, matproduksjon, lakseoppdrett osv. Sannheten er på bordet, men hvorfor går nordmenn fremdeles rundt og tror at tilstandene ikke er så dårlige i Norge? At det bare er i USA det står dårlig til? 

Det er på tide å få øynene opp for tingenes tilstand. Tiden er inne for å stille spørsmål og for å stille krav. Til produsentene, til myndighetene og alle dem som regulerer, godkjenner og har en finger med i spillet. For dette er faktisk ikke god nok. Ikke for meg, deg, helsen vår eller kloden vår. Norge henger etter på mange områder og det kan virke som om ingen bryr seg. Er det kanskje fordi vi lever lykkelig uviten? 

Hva sier skeptikerne? 

detox-oslo-urban-essentials

Kroppen detoxer naturlig, sier de. Detox er bare tull. Alle nivåer i Norge er trygge og kontrollerte. Alle stoffene er testet og målt, de er ikke skadelige. Vi lever lenger enn vi noen gang har gjort. Jeg har en oldefar som levde til han var 100, han røykte 20 om dagen. 

Si hva du vil, jeg kjøper det ikke. Det er ikke tilfeldig at nordmenn er så syke og fulle av plager som nå. Vi kan ikke bagatellisere 200-400 ulike giftstoffer i blodet til enhver tid. Det er for mye, og det sier meg at kroppen ikke klarer å håndtere det. Cocktail effekten heter det vel også, når vi ikke kjenner effekten av alle disse stoffene i kroppen samtidig. Ingen forteller oss at grenseverdiene for tillatte giftstoffer i mat og produkter økes dramatisk hvert eneste år, uten at det blir snakket noe særlig om.

Og når det gjelder levetid er faktum at denne statistikkene er basert på dem som allerede ha gått bort. De som ble født før krigen og overhode ikke er representativ for vår livsstil. Hadde vi vist dem det vi spiser og bruker i dagens samfunn hadde de ikke skjønt noe som helst. Nye prognoser sier også at dem som er født etter år 2000 vil være første generasjon som lever kortere enn oss. Ok, fordi livsstilen vår er så steike bra da, eller? 

Så hva gjør vi? 

økologisk-naturlig-kortreist

For meg handler alt om livsstil. Om det å leve en naturlig og giftfritt. Om å ta vare på kroppen min i dag, men også for å leve et langt godt liv uten plager og sykdommer. Jeg forsøker å redusere giftstoffer i maten jeg spiser ved å velge økologisk mat og lage all mat fra bunnen, ingen ferdigmat her i huset. Jeg har byttet ut de fleste hud- og skjønnhetsprodukter i hjemmet med naturlige, økologiske og giftfrie produkter. Noe kjøper jeg, andre ting lager jeg selv. Vaskemidler og vaskesprayer er byttet ut med naturlige alternativer og jeg gjør det jeg kan for å ta vare på naturen og miljøet rundt meg. Jeg forsøker altså å begrense hva som kommer inn i kroppen, men vil også støtte kroppen i å kvitte seg med giftstoffer som jeg ikke klarer å unngå. 

Så, mitt råd til deg. Vær en kritisk forbruker. Kjøp økologiske og rene produkter når du kan. Ikke la deg lure av 100%, Eco eller Naturlig - snu maten og produktene og se på innholdsfortegnelsen. Vær en bevisst forbruker, ikke kjøp dritt. Da får du også dritt i kroppen din. Les, lær og vær nyskjerrig. Ta vare på deg selv, helsen din, dyrene og moder jord. Kilder: 
https://nffo.no/aktuelt/ukas-nffoer/berit-nordstrand
https://framsenteret.no/arkiv/nordmenn-er-i-verdenstoppen-i-antallet-miljoegifter-i-kroppen-5398354-146437/#.VBvpQPl_t8p
https://forskning.no/kjemi-hormoner/hvor-farlige-er-hormonforstyrrende-stoffer/343194
Bok: Sannheten på Bordet, Niels Christian Gelmuyden
Bok: Pillebefinnende, Niels Christian Gelmuyden
Bok: Den Hemmelige kokken, Mats-Eric Nilsson